Skip to content Skip to footer

Jurnal de Juriu – JiP Competition 2024

 

Anul acesta, jurizarea a fost cu adevărat o provocare. Toți artiștii au reușit să creeze o conexiune specială cu publicul și să ne facă să dansăm. În același timp, și-au demonstrat talentul și pasiunea pentru muzică.

Juriul a apreciat atât tehnica artiștilor, cât și capacitatea lor de a captiva audiența. A fost greu să alegem câștigătorii, dar acum să auzim direct de la jurați cum a fost pentru ei această experiență și ce impresii le-a lăsat competiția.

 

ELENA MÎNDRU (vocalistă și compozitoare, una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului european)

O competiție matură și intensă anul acesta. Un line-up foarte variat, lucru ce a făcut dificilă jurizarea, dar s-a cristalizat în final o idee unanimă despre câștigători. Eu aș da și un premiu publicului clujean care e superb! Au ASCULTAT! Și cu siguranță au descoperit voci noi, precum și noi cei din juriu. A fost atât de plăcut să văd atâția oameni cu copii dansând și ascultând muzică live în parc. Atmosfera asta faină și creativă a transformat Parcul Mare într-un Wonderland, parcă nici nu eram în centrul Clujului. Sunt tare mândră de Jazz in the Park Competition 2024.

 

BOGDAN ROȘCA-ZASMENCU (director la Radio Cluj, jurnalist și pasionat de jazz)

Avem de jurizat 13 trupe alese pe sprânceană din….246 de aplicații. 246! Un număr enorm pentru că, nu uitați, vorbim de jazz, un stil muzical de nișă. Ultima zi, a fost cea mai grea zi de arbitraj. Am avut cinci trupe care pur și simplu ne-au bucurat și ne-au pus pe gânduri. Aveam deja după primele două zile un top intermediar dar, știam că nu va rămâne în picioare. Erau nume interesante în față așa că trebuia să alegem la final „codița de la cireașa de pe tort”. Plec din parc fericit și mulțumit. Chiar sunt un norocos că am făcut ce-mi place. Că am fost în mijlocul muzicii. Că am avut ocazia să dezbat muzical cu Teodor Pop (JazzyBIT), Elena Mândru și Horea Marc.

 

TEODOR POP (liderul și pianistul formației JazzyBIT din Timișoara)

Mă bucur să constat cum crește de la an la an valoarea concurenților și implicit al concursului Jazz in the Park. Pentru mine toți artiștii prezenți sunt deja câștigători prin simplul fapt că au trecut printr-o preselecție cu peste 240 de formații aplicante, având și ocazia să își prezinte compozițiile într-o atmosferă de festival internațional, la un public cald și minunat cum este cel din Cluj. Din prisma juriului, consider că rolul meu este în primul rând de a încuraja și ajuta artiștii și formațiile la început de drum. A fost foarte dificil să facem o selecție și departajare obiectivă în acest an, deoarece atât colegii mei din juriu, cât și eu, ne dorim ca artiști prezenți în concurs să simtă că munca lor este pe deplin apreciată. De multe ori un sfat, un feedback, un articol despre artist sau chiar și experiența participării în cadrul concursului poate avea aceeași valoare ca un premiu sau o mențiune.

 

HOREA MARC (președintele juriului și stage managerul Jazz in the Park încă de la începuturile festivalului)

Cred că aș vrea sa spun pentru început câteva cuvinte despre partea de selecție. A fost o muncă extrem de grea, foarte multe dintre cele 246 de formații au avut un nivel ridicat, calități interpretative relativ similare, greu de făcut o diferențiere între multe dintre ele. În ceea ce mă privește am simțit o presiune ridicată pe întreaga perioadă a selecției, este greu să fii relaxat când știi că poți decide sau schimba într-o mai mică sau mai mare măsură existența unui band aflat la început de drum.

     Pentru noi ca juriu, cred ca răsplata a venit în timpul concursului. Ne-am dat seama că selecția a fost una reușită pe măsură ce ne era tot mai greu să evaluăm trupele din concurs. Sunt foarte încântat să pot spune că am avut un concurs care putea să fie (aproape) lineup de festival. Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2024 au fost fabuloși, de asemenea pentru locurile doi și trei au fost în discuție foarte multe formații din concurs, au fost decizii complicate. Am avut ocazia să descopăr câțiva instrumentiști fenomenali, lucru care ne-a făcut să suplimentăm premiile.

     Știu că toate cele de mai sus sunt știute deja de către voi cei care ați fost în parc sau care ați citit din cronicile festivalului, dar le-am repetat pentru că am dorit să punctez o dată în plus calitatea la care a ajuns această competiție. Am fost implicat de la începuturile ei în organizare, am văzut cât de greu au putut să fie anii de început, de câtă răbdare și îndârjire au avut nevoie organizatorii pentru a trece peste edițiile mai puțin reușite. Sunt cât se poate de convins că Jazz in the Park Competition poate rivaliza cu orice concurs de profil din Europa. Felicit echipa din spatele concursului pentru absolut tot ce au realizat, pentru atenția pe care o arată tinerilor. Grija lor pentru viitor este un gest mai mult decât frumos și totodată important pentru public și pentru fanii acestui stil.

Mă simt extraordinar, a fost o experiență intensă, aș vrea să sper că noi cei din juriu am reușit să ne ridicăm la nivelul celor pe care am avut plăcerea să îi ascultăm. Încă aplaud!

 

 

La fel și noi Horea! Încă aplaudăm trupele, ariștii speciali, oamenii și echipa competiției. Ce ediție frumoasă! Abia așteptăm să ne revedem la anul, în 2025. 

Go to Top

Abonează-te la newsletter

ȘI PRIMEȘTI UN VOUCHER DE 10% REDUCERE
PENTRU ABONAMENT