Skip to content Skip to footer

Întâlniri pe Prispă

Am pregătit și anul acesta conversații cu sens împreună cu TSV by PM Group. În fiecare zi, pe toată durata festivalului, te invităm să iei parte la trei discuții captivante, menite să inspire și să provoace gândirea. 

Fiecare întâlnire aduce în prim-plan subiecte relevante și perspective diverse, dar și interviuri cu artiști din festival, într-un cadru relaxat și prietenos, unde dialogul și schimbul de idei sunt încurajate. Te invităm să explorezi teme actuale, să descoperi noi perspective și să te bucuri de conversații interesante ca între prieteni.

Suntem, de asemenea, încântați să vă anunțăm că Diana Popescu, o jurnalistă culturală experimentată și gazda unui podcast, va fi moderatoarea sesiunilor Întâlniri pe Prispă

Programul va fi următorul:

Vineri

16:30 – Primii 10 ani cu Postmodern Jukebox  

Intervievați de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibuțiu e un jurnalist independent, cu 35 de ani de experiență în presa scrisă. S-a născut în 1969 la Praga, dar a fost adus câteva luni mai târziu în țară și a fost lăsat să crească aici. A intrat în presă în 1990, unde a fost și tehnoredactor, și redactor-șef, și manager de proiect, și director editorial. A condus publicații dintr-un spectru larg, de la cel mai influent cotidian de referință și la ziarul cu cele mai multe pagini din istoria presei române la reviste glossy despre celebrități. În audiovizual, a căpătat o voce distinctă prin emisiunile în care a intervievat zeci de personalități. Încurajat de nominalizarea la premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, jurnalistul a virat-o pe panta industriei de carte și s-a apucat de traduceri, a scris prefețe, precum și alte cărți.

17:45 – O chestiune extrem de serioasă, râsul. 

O discuție între Andreea Georgescu și Diana Popescu.

Andreea Georgescu face o mulțime de lucruri, dar nu se pricepe, de fapt, la nimic. După ani de presă, a înființat agenția de digital Webspire în 2011, iar de 7 ani a început să facă stand-up comedy la New York. Este absolventă a programului ”Comedy writing and performing” susținut de American Comedy Institute din NYC. Și-a făcut debutul în stand-up la Gotham Comedy Club, pe aceeași scenă unde și George Carlin sau Jerry Seinfeld s-au făcut mari. De atunci, a performat în zeci de cluburi de comedie din New York, a scris seriale tv și filme, dar și o piesă de teatru. Acum, când nu gândește campanii de digital pentru clienții agenției, sigur are vreun show de stand-up corporate la una dintre companiile din România. Sau, pur și simplu, îi vine în minte o glumă foarte dark, la care râde singură chiar acum.

Diana Popescu este jurnalist cultural de cursă lungă, a lucrat la cotidianele Adevărul și Gândul și a fost, vreme de 7 ani, producătorul emisiunii DIGICULT de la Digi24. Moderează podcastul CRONICARI DIGITALI din 2020, an în care a publicat și prima carte de literatură pentru copii: “Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite”.

Lista ei scurtă de priorități include bătutul lumii în lung și-n lat, arhitectura, arta modernă și gastronomia.

19:00 – Geografia izolării și arhipeleagul punctelor comune

Discuție între Radu Umbreș și Diana Popescu.

Radu Umbreș este un antropolog de orientare cognitiv-evoluționistă și conferențiar universitar la SNSPA. Cercetările sale explorează interacțiunile și reprezentările sociale legate de moralitate, cooperare, (ne)încredere și credințe aparent iraționale. A publicat la Oxford University Press volumul „Living with Distrust”, o etnografie a unui sat din România, tradusă și publicată de Humanitas sub titlul „Neîncrederea. Cum funcționează România profundă”. În afara activității academice, este implicat în proiecte de comunicare științifică și cercetare socială aplicată.â

Sâmbătă

15:30 – Getting it back: CYMANDE

Intervievați de Horia Ghibuțiu.

17:00 – Lucruri peste care nu putem trece. Cum administram “instituția” intransingenței?

O poveste între doi prieteni: Răzvan Exarhu și Diana Popescu.

Răzvan Exarhu este cunoscut ca producător și prezentator radio și TV, dar și ca jurnalist și autor. Îl ascultăm în fiecare dimineață la Morning Glory pe Rock FM, un program care ne face să râdem și să reflectăm în același timp. Cu stilul său relaxat și perspectiva unică, Răzvan vorbește despre subiectele zilei într-un mod care ne provoacă să vedem lucrurile diferit. Pe lângă actualități, Răzvan discută despre subiecte care îi pasionează, cum ar fi muzica, gastronomia și diverse experiențe personale. Morning Glory este, în esență, o oglindă a personalității lui Răzvan – un mix savuros de inteligență, umor și nonconformism, care ne oferă nu doar divertisment, ci și momente de reflecție asupra lumii din jurul nostru. Răzvan Exarhu a declarat chiar în emisiunea lui că Jazz in the Park e festivalul său preferat.

18:30 – Arta la dublu mixt, în “navetă” internațională

Interviu cu Carmen Lidia Vidu & Julien Javions, moderat de Diana Popescu.

Carmen Lidia Vidu se uită în jurul său și caută povești, oameni, istorii cu ”i” mic, pe care le aduce publicului său de teatru și film, în forme artistice care generează emoție. Carmen Lidia Vidu este primul regizor din România care a câștigat atât Premiul GOPO pentru film cât și Premiul UNITER pentru teatru. Pe ultimul l-a primit în 2021 pentru regia spectacolului ”Jurnal de România. 1989”, despre istoria cu ”i” mare a Revoluției, iar pe primul l-a luat în 2015 cu filmul ”O scurtă istorie Astra Film”. Din 2017 începe colaborarea cu Festivalul George Enescu în calitate de regizoare multimedia. 

În 2021, ea devine  (doar) a treia femeie regizor din istoria teatrului românesc de după Revoluție care câștigă un premiu UNITER. În online, este o puternică voce feministă, un lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice, despre oamenii autentici și locurile pe care le descoperă în documentarele sale. 

Julien Javions este un actor francez, regizor și antrenor de actorie. În ultima ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a ocupat de programul The Managing Talent dedicat actorilor profesioniști.

De atunci, în România, continuă să intensifice sesiunile de pregătire pentru film pentru actorii români precum și să organizeze proiecții publice pentru a contribui la promovarea vizibilității actorilor.

Duminică

15:30 – De la Erevan la New York: o super poveste cu Tigran Hamasyan 

Interviu moderat de Horia Ghibuțiu.

17:00 – Antreprenoriatul cultural – Prietenie, concurența, sport extrem

Prietenul nostru Andi Daiszler, la povesti cu Diana Popescu.

Manager cultural, comunicator, activist cu focus pe dezvoltare urbană locală, fondatorul evenimentelor Lights On Romania și Strada Potaissa, Andi Daiszler are un background de jurnalist și de marketing, fiind în trecut managerul de marketing al Daisler Print House, afacere lansată și operată de familia sa. Este creatorul celei mai cunoscute instalații de lumină produse în România în ultimii 30 de ani, celebra “MI-E DOR DE TINE” care a fost expusă până acum în spații centrale din Londra, Chicago, Washington D.C. și Köln, metropole care servesc drept casă pentru o bună parte din diaspora română. Este primul român ales membru în boardul Asociației Internaționale a Organizatorilor de Festivaluri de Lumină (ILO) unde conduce grupul de lucru dedicat sustenabilității.  

Pasionat de modalități sustenabile de a aduce oamenii împreună pentru dialog constructiv, Andi e un etern optimist și admirator al evenimentelor care inovează și chiar produc ceva pentru comunitate, precum Jazz in the Park.

18:30 – A ce “sună” teatrul? O perspectivă regizorală, personală și extrem de muzicală

Gabriel Sandu, luat la întrebări de Diana Popescu.

Gabriel Sandu, un artist multidisciplinar – dramaturg și regizor de teatru, scenarist și regizor de film, în doar cinci ani de când a montat primul său spectacol, Uitasem (POINT HUB, 2019), a reușit să devină, cu fiecare premieră pe scenă și ecrane, un artist cu care să te identifici. Libertatea de gândire și rebeliunea de a nu se încadra într-un sistem de producție clasic l-au făcut, spre uimirea lui, să aibă uși deschise pentru a spune poveștile așa cum vrea el.

După o serie de spectacole care au avut ecouri în lumea teatrală – Dușmănie V2.0. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor (Teatrelli, 2021), LUX (Teatrul „Regina Maria”, Oradea, 2022), Trauma Kink (Teatrul Dramaturgilor Români, 2022) au urmat alte două premiere – 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia (Teatrul de Stat Constanța, 2023) și Adrenalină (Teatrul Excelsior, 2024), care au stârnit și mai multe valuri de discuții și interes pentru un stil teatral aparte, cu poezie, umor, ficțiune și realism. 

O să fie 3 zile pline de discuții captivante și inspiraționale, aducând laolaltă perspective diverse și personalități marcante pe care noi chiar îi admirăm, și știm sigur că o să vă placă și vouă. 

 

Go to Top

Abonează-te la newsletter

ȘI PRIMEȘTI UN VOUCHER DE 10% REDUCERE
PENTRU ABONAMENT