Skip to content Skip to footer

LOCUL

Parcul Etnografic, sau popular numit „Muzeul Satului” din Cluj-Napoca a fost înființat în 1929 de Romulus Vuia și este primul parc de acest fel din țară. Iar locul parcă e rupt din povești. Este poziționat semicentral, în cartierul Grigorescu, la 15 minute cu mașina sau cu bicicleta de centrul orașului. Măsoară peste 12 hectare și adăpostește peste 200 de exponate care pot fi admirate de public. 

În timpul festivalului, fiecare casă, fiecare curte, fiecare cotlon prinde viață. Fie că amenajăm scene, restarurante, activități recreative sau simple zone de relaxare, tot satul face parte din sărbătoare.

Festivalul este limitat la 7.000 de participanți pe zi și va găzdui cca. 40 de concerte distribuite pe 4 scene. De asemenea, vom avea 6 restaurante, ateliere de muzică, zone de relaxare, târguri de meșteșugari și te miri ce minuni mai inventăm!

Povestea

Pentru noi, echipa de organizare, Jazz in the Park este modul în care ne-am dori să vedem lumea: mai atentă, mai grijulie, mai fericită, mai relaxată. Festivalul are ca misiunea promovarea unor valori pozitive în comunitate, folosind muzica și arta în general. De asemenea, credem mult că festivalul are puterea exemplului și prin asta, dăm valoare adăugată locurilor în care poposim cu festivalul.

Am început în 2013, în Parcul Central, pe vremea când nu era voie să calci aici pe iarbă sau să îți plimbi câinele în parc. Chiar după prima ediție, am contribuit la schimbarea acestor reguli.

Din 2020, ne-am mutat în Parcul Etnografic, unde am descoperit un loc de poveste, dar care nu era știut nici măcar de locuitorii acestui oraș. În 2022, parcul a înregistrat un record de vizitatori pe care-l vom bate din nou în 2023.

Am ales Jazz-ul ca ambasador fiindcă e o muzică ce te îndeamnă la instrospecție. Niciodată la modă, niciodată demodat. Acesta e Jazz-ul. Și credem mult că te face să te gândești, să fii tu cu tine. Și dacă nu face asta, este măcar o pată de culoare în agenda culturală a orașului.

Iubim acest festival și te invităm și pe tine să-l descoperi!

ÎMPLINIRILE

Am redat Parcul Central comunității clujene

Până la prima ediție a festivalului nostru, în 2013, Parcul Central era mai degrabă un spațiu de tranziție, un loc pe care-l puteai savura stând pe băncuțe în zonele amenajate sau traversându-l de la un capăt la altul. Oamenii nu aveau voie să stea pe iarbă sau să-și pună hamacul în copaci. 

Jazz in the Park a fost primul eveniment public care s-a desfășurat în Parcul Central din Cluj, după zeci de ani. Iar asta pentru că autoritățile locale ne-au acordat încredere, iar noi am dat-o mai departe comunității noastre. A meritat. 

Am introdus paharele reutilizabile

În 2018, am fost primul eveniment din țară care a introdus paharele reutilizabile. Pentru o taxă de 3 lei primeai un pahar reutilizabil pe care puteai să-l umpli de câte ori simțeai nevoia. Puteai chiar să-l iei acasă și să vii cu el în ziua următoare. Iar dacă-l returnai la bar împreună cu bonul, îți primeai taxa de pahar înapoi. Simplu, nu? Și super eco-friendly. 

Am realizat proiecte pentru comunitatea din Pata Rât

Ne-am dorit foarte mult să construim o punte între comunitatea care locuiește azi lângă groapa de gunoi din Pata și oamenii din Cluj-Napoca. Știam că este important ca cele două comunitță să se întâlnească, iar Jazz in the Park părea instrumentul perfect de legătură, motiv pentru care:

  • În 2017 și 2018 am avut o zi în cadrul festivalului la Pata, cu concerte gratuite pentru toată lumea. Și, pentru a facilita accesul tuturor, am asigurat transportul gratuit din Cluj și înapoi, printr-o rețea de autobuze. 
  • Tot în 2017 am inițiat un proiect de educație nonformală, o școală de vară adresată copiilor din Pata Rât, și am oferit o bursă sportivă pe durata unui an unuia dintre adolescenții din comunitate.
Am realizat Jazz in the Park – Bogata edition

După ce Snoop Dogg și-a dat check-in în satul Bogata din județul Mureș (în loc de Bogota, Columbia), ne-am gândit că ar fi o ocazie potrivită să punem în lumină potențialul turistic al Bogatei și să ajutăm într-un fel sau altul comunitatea de acolo.

Așadar, într-o o zi am transformat un teren de fotbal într-un spațiu de festival și am reușit să strângem cu ajutorul comunității 3000 de Euro care au fost donați locuitorilor din Bogata pentru a fi investiți după nevoi.

Am fost nominalizați și premiați pentru activitatea noastră

Jazz in the Park a evoluat mult în cei opt ani, și trebuie să recunoaștem că suntem cu adevărat mândri de munca noastră și onorați de reacțiile pe care continuăm să le primim din partea publicului.

Până acum: 

  • am câștigat titlul de Europe’s Best Small Festival la European Festival Awards pentru ediția din 2019;
  • am fost nominalizați la Gala Premiilor AFCN, la categoria Antreprenoriat Cultural;
  • am ajuns în finala European Festival Awards, la categoria Best Small Festival (2015, 2016);
  • am primit trei Silver Awards la Romanian PR Award (2016, 2019);
  • am fost nominalizați la Romanian Hospitality Award (2018);
  • am ajuns în finala European Festival Awards, la categoria “The A Stand” Award (2018);
  • am câștigat permiile Event & Manager of the Year la Gala Premiilor in Jazz (2016).

De asemenea, în 2018 am devenit membri Europe Jazz Network și în 2020 ne-am alăturat Asociației Festivalurilor Europene, Yourope. 

Despre NOI

Organizația noastră se numește Fapte.

Fondată la Cluj-Napoca în 2012, Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Obiectivele noastre sunt promovarea artei, în special a muzicii, către publicul larg, resemnificarea spațiilor publice sau a spațiilor cu însemnătate dintr-un oraș, și, nu în ultimul rând, promovarea valorilor pozitive în jurul nostru. Credem mult în puterea evenimentelor de a modela o comunitate și iubim mult puterea muzicii de a uni oamenii, indiferent cât de diferiți sunt aceștia.

Proiectul nostru fanion este Jazz in the Park.

Pe lângă acesta, noi mai organizăm Music Gallery și Pop-up Jazz Club. De asemenea, mai lucrăm câteodată și cu clienți externi. Știm să facem orice în domeniul evenimentelor și ne băgăm cu încredere la proiecte de BtL, activări în cadrul festivalurilor, materiale de prezentare, atragere de sponsorizări, strategii de crowdfunding și multe altele.

Provoacă-ne cu un mail la adresa: [email protected]!

Găsești mai jos niște linkuri către proiectele noastre:

Go to Top

Abonează-te la newsletter

ȘI PRIMEȘTI UN VOUCHER DE 10% REDUCERE
PENTRU ABONAMENT

Competiția Jazz in The Park