Skip to content Skip to footer

Prestigiu, ambiții vechi, diversitate și povești speciale… sau despre lineup-ul Jazz in the Park din 2025

La început de an, publicam un articol în care vă povesteam felul în care noi alcătuim lineup-ul, principiile din spate, regulile pe care ni le impunem și modul prin care vă structurăm experiența. Îl găsiți aici. Iar acum, că am anunțat o parte mare din lineup (mai urmează un rând de DJs, niște special acts și câteva completări pe scenele mari, dar în mare suntem gata), am zis să ”motivăm” un pic unele din deciziile luate. Hai să vedem:

Ibrahim Maalouf: vedeta din acest an

Indiferent ce zic unii sau alții, fiecare festival are nevoie de un mare headliner cu o producție specială. Și nu putem vorbi despre marile nume din  jazzul european și să nu-l amintim pe Ibrahim Maalouf. În Franța, umple arene de 5-7.000 locuri, de mai multe ori pe an. A fuzionat foarte bine jazzul cu influențele sale orientale și a reușit să-și deschidă muzica către un public mult mai mare decât comunitatea de jazz. De fiecare dată când a fost în România, a făcut furori. Iar acum vine și la noi, cu cel mai mare și ambițios proiect pe care l-a avut vreodată: 6 suflători pe scenă, dansatori, încă 4 instrumentiști. O să fie o seară de vineri care se termină cu petrecere și cu energie. Fiindcă da, așa ne dorim să plecați la final de zi din parc, fericiți, dansați și cu chef de odihnă fiindcă apoi urmează  o nouă zi de festival. 

Biréli Lagrène Qtet: demonstrație de virtuozitate

Primul meu contact cu Biréli Lagrène a fost cu mult înainte de Jazz in the Park. Eram la o cină, la niște prieteni de familie, pe care-i consider foarte rafinați și connaisseuri ai muzicii și artelor. Și ei atunci au pus un DVD în timpul mesei, cu un concert de la ceva arenă în ruină. Nu era tobă, nu era solist vocal, toți stăteau jos. Se cânta la chitări acustice, la viori, la contrabas. Nu prea înțelegeam eu ce era, dar suna incredibil și eram fascinat de virtuozitatea muzicienilor. 5 minute mi-a luat să nu mai fiu atent la nimic decât la televizor. Era concertul Bireli Lagrene & Friends, Jazz a Vienne 2002. Ei bine, în 2025, Biréli vine la Cluj, iar eu sunt invitat ca profesionist la conferința de la Jazz a Vienne. Ce tare!

Kokoroko: o punte între comunități

Dacă primii doi artiști enumerați sunt totuși mai dedicați cunoscătorilor, ei bine Kokoroko a reușit să spargă un pic barierele de gen muzical. Sunt ai jazzului, dar pot merge cu ușurință oriunde, fiindcă sunt și afrobeat. Ei au avut norocul (și desigur, talentul) să fie plăcuți de renumitul om de radio Gilles Peterson și pe lângă că au fost difuzați intens, au fost și featured cu o piesă pe o compilație făcută de el, care a avut mare, mare succes. Prin nume precum Kokoroko, ne creăm noi fani și atragem lume nouă în festival. Dar în același timp, promit că și împătimiții jazzului se vor bucura de concertul ăsta.

Nneka: o balanță feminină în lineup și un mic gest de vindecare

Lucrăm cu o agenție din Franța de la care am luat destul de mulți artiști de-a lungul anilor. Și când am văzut că au început s-o reprezinte pe Nneka, instant ne-am interesat. Nneka e un nume cunoscut, datorită unor hituri, dar în paralel cu asta, e o prezență bună și caldă, potrivită pentru atmosfera generală din festival. Nu e chiar Jazz, dar am arătat de-a lungul timpului că suntem prieteni cu afrobeat-ul. Pe lângă toate acestea, ea trebuia să ajungă la Cluj la un festival al unor prieteni și a venit pandemia…iar acum acel festival nu e, dar măcar facem concertul. Eu chiar îmi doream să văd atunci Nneka.

Omar Sosa & JazzyBIT: o colaborare între prieteni

Voi, fanii noștri, trebuie să înțelegeți ce relație specială de prietenie există între JazzyBIT și Jazz in the Park. Ne leagă foarte multe. Ne-am născut deodată ca promotori ai jazzului și am crescut împreună, ajutându-ne unii pe alții. Am făcut măcar 30 de concerte împreună, dacă nu mai mult și mereu am încercat să facem tot mai bine. Au cântat în toate festivalurile și evenimentele noastre recurente și i-am recomandat de zeci de ori. Și am ajuns în punctul în care am vrut să ne depășim condiția. Așa că, aniversând 13 ani, ne-am decis să facem o rezidență la festival care va culmina cu un super concert: o colaborare cu unul din greucenii muzicii jazz latino, Omar Sosa! E un concert realizat de prieteni, pentru prieteni. Dar despre acesta, revenim cu un articol separat.

Sandra Sangiao: acel moment când mergi pe încredere

Jazz in the Park are mulți prieteni. Unul dintre aceștia este Larisa, un om cu o viziune foarte frumoasă, cu care în fiecare an facem ceva. Ea e una din persoanele care a înțeles foarte bine direcția muzicală Jazz in the Park și în fiecare an ne face o propunere interesantă la care zicem DA. Anul acesta este Sandra, un proiect foarte profund și adânc, teatral, care cu siguranță o să surprindă. Ba mai mult, ne-am dat seama că Sandra a mai fost la noi în 2017, cu Barcelona Gypsy Balkan Orchestra, când a cântat în deschidere la Opera Maghiară și într-a doua seară, a avut loc acel concert de vis de la Pata Rât, unde trăiește o comunitate mare de oameni lângă rampa de gunoi a orașului. Am trăit împreună atunci un moment foarte special.

Transylvania Jazz Orchestra: susținem scena muzicală locală!

Când am anunțat acest band, multă lume m-a întrebat dacă există. Iar eu am răspuns: ”Acum se face!”. Sunt meritele pianistului și profesorului Dima Belinski, de la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, responsabil de secția de jazz. E un tip super muncitor, dornic să facă, să lucreze cu tinerii din academie orientați spre jazz și se vede pe el că iubește muzica. O orchestră de Jazz din Cluj e ceva WOW! Cum să nu susținem un astfel de proiect, întâmplându-se? Mereu va avea o casă la noi. Și cred că e important să susținem scena locală. În orice domeniu. În orice fel. De la a cumpăra un bilet la un spectacol, la ai chema la tine în festival.

Family Jazz Band ‘ShekBand’ și David Luca Quartet: dovada că JIP Competition funcționează

După cum sper că știți deja, Jazz in the Park se regăsește cu 2 mari proiecte pe agenda culturală anuală. Primul este festivalul, pe care-l promovăm atât de intens, că și noi ne-am săturat, iar cel de-al doilea este evenimentul concurs din Parcul Central, unde am revenit în 2023 și care are ca obiectiv să descopere talente tinere. Iar la ediția din anul trecut, am descoperit două trupe de mare perspectivă:

Prima este ShekBand, o familie de tineri muzicieni din Ucraina. Sunt cei mai tineri participanți din istoria concursului: 14, 16 și 18 ani au membri trupei. Și sunt frați. Ghidați foarte responsabil și fain de niște părinți foarte faini. O cunoaștem doar pe mamă, dar din povești, credem că sunt o familie specială. Și să treci prin ce trec ei și să cânți așa, e fantastic. Suntem foarte recunoscători că putem lucra cu ei.

Cea de-a doua faină descoperire este David Luca, un clujean de-al nostru de mare perspectivă, care studiază acum în străinătate și care ne-a lăsat cu gura căscată când a venit la concurs anul trecut. Și dintr-un patriotism local, vrem să avem alături în cât mai multe contexte posibile.

Jazzbois și Sorvina: headlinerii viitorului

E deosebit de fain sentimentul când asculți pe cineva la început de drum și pariezi că va fi mare. Ei bine, cei doi acolo sunt. Jazzbois sunt deja cea mai căutată trupă de jazz din Estul Europei, iar Sorvina acum începe, având o agenție faină în spate. Sunt două nume cu care ne mândrim și pe care pariem că vor ajunge departe. Iar voi le-ați auzit prima dată la noi.

Mai sunt foarte multe nume interesante pe afiș. Toate sunt de fapt. Dar cu ele revenim într-un nou articol. Deocamdată, aveți aici 11 povești simpatice pe care am vrut să le împărtășim cu voi.

Dacă ați ajuns până aici cu articolul, apreciem. 

Nu uita, dacă-ți iei bilet din timp, ne ajută mult. Link-ul e aici!

Pe data viitoare!

Alin & echipa

Go to Top
Competiția Jazz in The Park